BAŠTENSKE/VRTLARSKE ZABLUDE

Plamenjača vas plaši. Kiše, hladnoće, pad imuniteta biljaka. Da naučimo nešto! Plamenjača se širi sporama koje putuju i kilometrima. Spora razvija micelijum, on plodište sa sporama i tako se dalje nastavlja priča (vrlo pojednostavljeno razmnožavanje gljivica o kome svi vi sa dva prstića možete da guglajte pa ne bih dalje da smatram podacima jer ću promašili poentu). Bića oko nas razvijaju različite simbiotske odnose - parazitizam, mutualizam i komensalizam. Ti odnosi su deo predatorskog lanca. Ko smo mi da ih rušimo? Dakle ukoliko ste prošle sezone imali gospođicu Plamenjaču u gostima nemojte da se igrate dezinfekcijom tla ili prevencijom. To nema nikakvog smisla. Spore su svakako tu u bašti. Uzročnik plamenjače je svakako tu u vašoj bašti na višegodišnjem micelijumu i samo od meteoroloških uslova zavisi hoće li se ona pokrenuti ili ne. Zapamtite - nju pokreće i zaustavljaju jedino optimalni uslovi za nju (vlažnost, temperatura). Laka je ovo matematika, mogu spore da budu svuda oko biljaka ali ako nema uslova nema ni razvoja spora. Po nekim grupama sam pročitala da se radi dezinfekcija tla krečom ili samom Bordovskom čorbom (koja jeste dozvoljena u organskom, ali ne i bio uzgoju). Svaku ćemo objasniti na zasebnom mestu.

Kreč - alkalizira tlo i vrši kalcifikaciju tla. Iskustvo pokazuje da je mnogo lakše alkalizirati tlo ekološkim metodama od zakiseljavanja tla. Ovde i nije problem alkalizacija već nagla kalcifikaciju tla. Jeste li čuli za mudrost "kalcifikacija obogati oca ali osiromaši sina"? Kalcifikacija radikalno menja biogenost zemljišta pa se pomera ravnoteža stvaranja i razlaganja humusa u pravcu mineralizacije, a to vodi do početnog efekta porasta plodnosti i onda naglog iscrpljivanja tla i smanjenje plodnosti. Vrlo je neozbiljno igrati se sa životom bića u tlu jer od njih i zavisi plodnost tla.

Bordovska čorba - u sebi sadrži bakar, a on važi za uporan metal koji se dugo zadržava u tlu na upravo najplodnijem površinski sloju do 15 cm sa velikim afinitetom vezivanja za organsku materiju i tako jednom unet ima mogućnost akumulacije dugi niz godina. Površine koje su i pre 50 godina bile pod vinogradima, a tretirane bakrom, i danas imaju značajno visok nivo bakra. Povišen nivo bakra u zemljištu ima negativno dejstvo na podzemni živi svet i može dovesti do fitotoksičnosti. Najveće akumulaciju bakra su upravo u malim vinogradima, baštama i okućnicama gde ljudi na svoju ruku doziraju bakar i to uvek iznad preporučene doze. Naša planeta je zajednička odgovornost, a svako biće oko nas zaslužuje život. Bića ne delimo na štetna i korisna jer iz perspektive neba to nema smisla. O poeziji je ovde reč. O uspehu komuniciranja bića sa Nebom. O ćutanju u trenutku prelamanja svetlosti kada se sva lica u bašti otkrivaju. Ima nas puno kod mene u bašti. I svako biće se oseća voljeno. Tako biram! Znate, sve metode smo već isprobali - prevencije, terapije, repelentna i cidna delovanja... Samo nam je promakla Ljubav. Vreme je da je isprobamo!

Apsolutno netačno. Ovde se ne radi o organskom nego o bio uzgoju i upotreba bakra nije dopuštena. Organska proizvodnja se prilično prodala, ali tu je reč o trovanju teškim metalom. Iako niko nema simptome imate ono "iznenada je umro". To je čest slučaj na selima gde prskaju i špricaju svime. Ne savetujem ti. I uopšte kakvi su to stručnjaci koji savetuju takvu prevenciju? Da li ćete da pijete lek kao prevenciju, ili ćete da podižete imunitet sebi da ne bi došlo do bolesti? Onkologije su nam pune jer trujemo sve što stignemo. Trenutno u mom selu dve mlade osobe leče maligne promene i svi se pitaju kako se to desilo. A ja znam kako se desilo. Špricaju njive, bašte , voćnjake kao da to nije otrov. Osim što to rade sebi, rade i za novac trovački posao. Čuvajte se loših savetnika.

O Istini je reč! Od nje često okrećemo glavu iako je svako od vas zabrinut i pokušava da se zaštiti. Iako su nam katastarski odvojena dvorišta podzemne vode su zajedničke, a i padavine delimo, vetar isto, vazduh, tlo. Kada komšija prska hemijom to sve završava i u tvom tanjiru.

Prvo ide osuda:

Ne postoji MRVA hemije! Ono kao malo ću zlatice insekticidom, malo ću gljivice bakrom, malo ću da saspem mineralnog da krene... Ne postoji MRVA hemije, postoji samo hemija i TAČKA! To je sada kao neki alibi? Ili nešto vezano za savest? Ono kao tom MRVOM niste ubili biilion mikroorganizama nego milion, niste zatrovali vodu u selu nego u par kuća, niste izazvali karcinom kod stotine nego jednog? I s tom mrtvom ste trovači. TAČKA!

Drugo ide plan:

Svi vi BIOuzorni planetarni građanI, koji vagate postupanje (jer posledica je) imate mogućnost da se neagresivno izborite sa komšijama trovačima.Možete da im pokažete vlastitim primerom da se hrana uzgaja i na drugačiji način. Pozovite hemičare u svoje bašte i uz prijateljski razgovor ih uputite u opasnost onoga što radi Ljubav leči, ne-ljubav razboljeva.
  • Možete da se zaštitite postavljanjem živog zida prema komšijama od biljaka iz familije amaranata. To je predivna i velika familija koja čisti tlo od pesticida. Pa tako može: -dva reda amaranata - dva reda spanaća - dva reda blitve Ima toga još ali vam je blitva najefikasnije resenje jer je višegodisnja. I ako vas komšija pita o čemu se radi kažite mu da postavljate biljke između vas kako bi vas lečile. Niste nemoćni pred sistemom koji trovanje dopušta jer sistem hrane industrije (farmakološta i te kako). Niste!
Post Views: 93