O predatorima je reč

19/07/2022 by TragBiljke

Pružio je ka meni list kao ruku s prstima.
Pružila sam ka njemu ruku kao list sa zubima.
Pružio je ka meni granu kao naručje.
Pružila sa ka njemu zagraljaj kao granu.
Prošla sam kroz njega.
Prošao je kroz mene.
Ja sam postala usamljeno drvo.
On usamljeni čovek.
Tišina
O predatorima je reč!
Progone nas neki stalni strahovi koji nas primoravaju da pružamo otpor prirodi.
Biću jasna – priroda ne pripada, tu nema svojine. Možeš biti njen deo ali da je poseduješ nikada. Neukrotiva je, uzvraća silinom na lance. Ne možete da udarite na predatore oko nas jer i sam čovek je predator. Svi samo deo lanca i on je gostoljubiv samo ako ga poštujete.
Lukova muha ima mnogo stručnih opisa, od izgleda do generacijskih stepena agresivnosti. Istina je da se na kraju, ako niste bili previše agresivni, luk oporavi.
U bio uzgoju mi se igramo nadmudrivanja saigrača u lancu. Svake godine sve više spoznajem veličanstvenu vezu između procesa i ciklusa. Plan sadnje luka:
1) jesenja sadnja od druge polovine oktobra do kraja novembra. Prevencija od lukove muhe nije potrebna jer poslednja generacija je zaspala u oktobru. Prva generacija lukove muhe poleće sa cvetanjem jorgovana. Za nju se pripremamo od početka aprila. Dakle, sadite i monokulture koje ćete bez bojazni proređivati. Ovak luk je vrlo jak kada muhe poleću i one mu nisu problem.
2) rana prolećna sadnja je podeljena u dva turnusa: prvi u fbruarau, a drugi krajem aprila. Februarski turnus sadite samo za mladu berbu. I taj luk se uklanja , bere, do sredine aprila kada iza njega sadimo prve mahune. Potrebno je da ga oberemo do prvog poletanja lukove muhe.
Kasnoaprilski turnus je ono što zahteva tretmane i čuvanje. Njega sadimo za jesenju berbu i potrudite se da ga ne proređujete jer svaki put kada izvadite luk otkrivate poziciju luka muhama. Prevencija se odvija na sledeći način: čiim nikne zalivate ga šećernom vodom (200 g šećera na 10 l vode). Naredni tretman se ponavlja za 7 dana, a treći za 10 dana. Prva generacija muhe je agresivna i masovna. Kasnijom setvom propuštate ovu masovnu žurku, a zalivanjem šećerom prevenitrate problem.
Napomena: obavezno obezbedite sadni materijal za oba turnusa. Luk je u prodaji prisutan nekada samo do aprila. Kupite ga dovoljno za sezonu i rasporedite po turnusima u skladu sa potrebama porodice.
Šećerna voda i napadnut luk sačuva od daljeg uništenja jer lukova muha se ubrzano ulutkava i u samom luku i ne optećuje ga dalje.
Prateći biljnu komunikaciju primetila sam da na napad prolećnog luka jesenji luk u bašti reaguje ubrzanim formiranjem cvetnih glava. Nemojte da vas iznenadi cvetanje čitave generacije luka. To prolećni luk šalje signal jesenjem da ostavi potomstvo. Cvetne glave kod jesenjeg luka se skidaju u samom začetku, a jesenji luk ćete umiriti zalivanjem šećernom vodom. Neverovatna je ta povezanost u biljnom svetu.