PARADAJZ – PITANJA I ODGOVORI

Apsolutno netačno. Ovde se ne radi o organskom nego o bio uzgoju i upotreba bakra nije dopuštena. Organska proizvodnja se prilično prodala, ali tu je reč o trovanju teškim metalom. Iako niko nema simptome imate ono "iznenada je umro". To je čest slučaj na selima gde prskaju i špricaju svime. Ne savetujem ti. I uopšte kakvi su to stručnjaci koji savetuju takvu prevenciju? Da li ćete da pijete lek kao prevenciju, ili ćete da podižete imunitet sebi da ne bi došlo do bolesti? Onkologije su nam pune jer trujemo sve što stignemo. Trenutno u mom selu dve mlade osobe leče maligne promene i svi se pitaju kako se to desilo. A ja znam kako se desilo. Špricaju njive, bašte , voćnjake kao da to nije otrov. Osim što to rade sebi, rade i za novac trovački posao. Čuvajte se loših savetnika.

Da, zaperke odstranjuješ.    

Ja ga sadim na kiši jer tako ne zalivam. Paradajz treba da živi na kiši. U ovom programu se ne radi preventivni tretman već potenciramo negu i ishranu.

Paradajz sadimo od danas, pa dok ne stignemo da ga presadimo. Niko neće zakasniti.

Da. Paradajz nakon greška dolazi do treće etaže. Neće stići punu berbu. Idi na kornišone.

Fizičke promene. Pogledaj šta ga jede.  

Balkonska sorta. Rodi obilno ali to je to. Vegetacija kratka. Max 500 g sa njega.  

Zato što u čašama nije opstao par, pa su ostali pojedinačni. Tamo gde je opstao par, u paru su posađeni.

Ne baš, kukuruz bi paradajz oborio jer je jači. Krastavac daje vreže i opet jači je od kukuruza.

Ako su samo 2 paradajza to nije problem. Prati dalje da li se ponavlja. Tek ako se ponovi reagovaćemo. Ovo može da radi nekoliko vrsta insekata, ali po broju promena mogu da kažem o čemu se radi. Samo pregledaj paradajze u naredna 3 dana.  

Moraš da znaš da li si sadila zelene sorte. Zelene su ovako zrele. Ako je crvena sorta, onda je faza sazrevanja.  

Da. "Jesu li u opasnosti i ostali paradajzi, trebam li djelovati?" Ne, neke sorte reaguju. To će se rešiti samo.  

Pepelnica. Na kojim je etažama? "Prva i druga" Ukloni listove i tretiraj preslicom. U saksijama lakše pada imunitet biljkama.  

Probaj da središ paradajz. To je istok - zapad orijentacija i sigurno ima dovoljno svetlosti. Paradajz je generalno malo robusniji nego što bi trebalo, pa se posveti tome malo. Sada ne smeš da režeš već da zalamaš.

Pregledaj paradajze, list i plod. Ako nema promena na listovima onda nije tuta.  

PAŽNJA Front se nadvio nad regionom sa padom temperature. Vegetaciono je paradajz stasao za udar plamenjače. Dobra vest je što su dnevne temperature visoke i front kratko traje. Loša vest je što su noćne temperature idealne za razvoj plamenjače. Svi znate koliko volim plamenjaču, ali borimo se za paradajz ukoliko bude ugrožen. Pravovremeno uočavanje promene na listu je vrlo bitno. O plamenjači sam pričala na predavanju i pripremila one koji su bili prisutni. Idemo sa koracima:   1. Pregled listova paradajza 2 x dnevno. Tražite promene na listu. Videli ste u prezentaciji. 2. Sada ne režete paradajz, niti uklanjate zaperke. Ne dirate ga dok traje opasnost. Oni koji su pravilno vodili paradajz su u prednosti zbog bolje preglednosti. 3. Pripremite juhu od preslice, pirike ili salate. Idemo sa preventivnim tretmanom 3 dana za redom. 4. Pripremite imunološki eliksir i četvrti dan aplicirajte biljkama. 5. Dohranite biljke sa TBĐ N (azotnim). Trebaće nam lisna masa. I bez panike, plamenjača donosi pune korpe plodova. Ja vas učim kako da plešete s njom.

Nije ovo plamenjača, ali ukloni sve promene da te ne bi zbunjivalo. Treba, dala sam instrukcije. Nije PROTIV GLJIVICA nego je ZA podizanje imuniteta biljke.  

Ovo je popucalo od vlage, ali iz vazduha.  

Reaguju na vlažnost, to je takva sorta. Ne brini.  

Pegavost, nije to za brigu. Bilo bi da se udruži s plamenjačom. Nema uslova za to jer ulazimo u vreli talas. Ne brini. Skini listove da te ne zbunjuju.  

Ako ga zalivaš to je tako. Nemoj da ga zalivaš. Ako imaš sistem kap po kap ukloni od njega. Paradajz se ne zaliva kao ostalo povrće. Neće tako sazreti do oktobra jer mu je ugodno. Zalivanje samo kad se dohranjuje.

Ne,to su zatvoreni sistemi u kojima je biljka već pod stresom.

Koliko su zalivane? "Cca 2-3 dana" Mislim da sam na predavanjima govorila o paradajzu koga zalijem max 2 puta u sezoni. Razlog tome je što on razvija dubok koren i onda može da izdrži toplotni udar. Toplotni udar preko noći spali biljke. Izdrže ga samo one koje nisu razmažene. Ovde se to desilo. Sada je važno da ukloniš oštećeno lišće i da ga folijarno hraniš preslicom. Smanji režim zalivanja na 7 dana, jer sada ne smeš naglo da prekidaš. Uberi sve zrele plodove da mu olakšaš. U mom selu zbog toplotnog udara preko noći stradavaju bašte. Ja sam učila iz tuđih grešaka.

Pegavost, ali ovde se listovi skidaju. Sa dna biljke se sve skida pa eto neko radi to umesto tebe. Vidite isami koliko pomagača imate. Šišaju biljke, skidaju listove...  

E tu je problem vas koji ne dolazite na predavanja jer ovo je toliko opširno da ne može u odgovor. Dekapitacija je obavezna ako hoceš da to sve sazri. List iznad poslednje rodne grane.

Lucid game. Zreo je kada je mekan.  

Ovo je Big Red Pear. Odlična kruška. Crvena je sorta, pa je ovo neka fizioloska promena.

Kako je bakar dopusten u Baštalištu? Mislim da bakar nije dopušten u Baštalištu i proveri to. Ako jeste ne možeš ništa da uradiš osim da ga pitaš zašto prska uopšte kada nema uslova za plamenjaču. Edukuj ga. Dopušten, evo, koordinator zajednice misli da nije štetno, a biolog, takođe komšija se složio. Pokušaće tako da spreči dalje truljenje korena paradajza. Ajme zablude. Koren trune zbog nematoda. Preparat od kadifica. Tu bakar neće da pomogne.  

Tuta absoluta. Oberi zdrave, neoštećene zelene paradajze, stavi u gajbe i pusti da dozreju.  

Elephant black, ali nije tipični primerak. Sitniji je.  

Ne. Tutu ima pola Srbije. Tuta apsoluta je stigla uvozom. Nema predatora u lancu i jedini predator joj je čovek.

Pa teško ćete sada da izbegnete plamenjaču pa nemojte da gubite vreme. Neće ona da napravi veliku štetu sada jer nema tu snagu kao u julu.
 
Post Views: 791