KAKO ISPLANIRATI BAŠTU?

Biljana Banović
06/01/2024

BAŠTA BEZ ORANJA I FREZANJA!


“Kako isplanirati baštu bez otanja i frezanja?”, “Početnik sam u baštovanstvu.Šta da radim?”, “Kako da formiram perma model?”,

U ovom prvom tekstu objasniću vam kako da “razvučete svoje platno” – kako da postavite svoju baštu?

Vi se na svom početku nalazite upravo na ovoj poziciji. Ispred vas je ledina koja je zapuštena, koju godinama niko nije tretirao, ili neka livada koju redovno kosite i od koje želite stvoriti svoju baštu.

Upravo sam i ja sve to uradila. Ne, nije potrebno oranje, frezanje. Ne treba vam plastenik, ne treba vam sistem “kap po kap”. Ne dozvolite da vas drugi obeshrabre – ovo sve funkcioniše. Samo je potrebno vaše strpljenje i dovoljno vremena da uđete u jedan drugačiji svet baštovanstva i razmišljanja od onog konvenconalnog sa kojim smo okruženi.

bašta

Za sada se fokusirajte samo na postavku vaše prve bašte. Sve ću vam predstaviti u koracima kako biste ih lako pratili.

KORAK 1 – ČIŠĆENJE PROSTORA NOVE BAŠTE

Dakle, na ledini ste ili livadi i sada je potrebno da se tu postavi bašta. Pitate se kako i šta da radite?

Pogledajte ovu fotografiju. Porasla je trava. Šta se prvo preduzima?

livada
Nepokošena livada

Prvi korak je da sve ovo pokosite što niže, sakupite ovu travu, stavite sa strane, zato što će nam to biti neophodno u nastavku. Ukoliko ste početnik, vremenom ćete u ovom prizoru videti resurs koji ćete prikupljati tokom cele godine. Ono što je bitno napomenuti da resurs nije samo trava, resursi je sve ono što vas okružuje u zavisnosti od doba godine.

Više o ovome ću vam objasniti u koraku 3, nabavci resursa.

I ovde ću vam reći – nemojte dozvoliti da vas obeshrabre svojim stavovima – ovo sve funkcioniše.

KORAK 2 – PARCELIZACIJA

Vrlo bitna stavka, nagib, orijentacija.

Vodite računa o širinama staza. Širina staza za perma modele je 50 cm, minimalna širina staza, ali jako je bitno da iskoristite onaj prostor koji imate.

parcelizacija
Parcelizacija bašte

Orijentacija gredice istok-zapada nije uvek striktna orijentacija, ali nekada se dešava da imate ukrštanje i to je prihvatljivo.

Kada je u pitanju parcelizacija, vodite računa, ne samo o orijentaciji prostora,već vodite računa i o nagibu. Ukoliko imate jak nagib, jako je važno da se parcelizacija radi u skladu s nagibom. Dakle, duža stranica gredica mora da bude upravno na nagib terena. Ako vam je nagib istok-zapad, imate pad od istoka prema zapadu, ili od zapada prema istoku, vi morate da radite gredice sever-jug.

U tom slučaju, pružanja gredica sever – jug, neophodna je drugačija organizacija biljaka u gredicama, u skladu sa orijentacijom.

Uglavnom, postoji rešenje za svaku situaciju i svaki nagib terena.


Ukoliko vam je ipak potrebna pomoć, mi vam možemo uraditi projekat koji će biti usklađen sa vašim prostorom i vašim zahtevima u vidu sadnje kultura koje želite. Ukoliko ne znate šta biste posadili, početnik ste, mi ćemo vam pomoći. Našu ponudu projektovanja možete pročitati OVDE


Da biste odradili parcelizaciju, potrebne su vam špage i kolci. Jako je važno da imate zidarski metar. Tada ćete vrlo lako da odradite parcelizaciju.

špaga
Špaga za parcelizaciju gredica

Što se špaga tiče, možete koristiti gumiranu špagu ili bilo koju sa kojom ćete privremeno označiti oblik vaše gredice koju ćete uslojiti. U svakom slučaju sve to što upotrebite, sačuvajte, iskoristićete kasnije za vezivanje biljaka i  podizanje mreža.

KORAK 3 – NABAVKA RESURSA

Zapravo od resursa sve zavisi.

Perma modeli su vam “Zero-weist” sistemi, gde koristite sve resurse koje imate. U toku vegetacije, proleću i letu možete vrlo lako da postavite baštu zato što imate puno trave okolo, jer se sve kosi.

Dakle, vi morate prvo da pokosite imanje. Ali ono što ste skinuli sa svoje gredice to je sveža trava i ona nam je potrebna za uslojavanje. Nama je potrebno seno. Kada je u pitanju gredica 1,20 m širine, 4 metara dužine, potrebne su vam dve ovakve kocke sena.

bale sena
Bale sena

Cena koštanja jedne kocke je 1,5-2 eura, zavisno toga gde se nalazite. To je cena koju plaćate za jednu gredicu, kada formirate jednu gredicu.

SAVET – Kada kupujete seno, svi oni koji vam prodaju, kupujete za stoku seno. Oni se trude da vam prodaju što kvalitetnije seno. A vi budite mudri i pitajte ih, da li imaju neko koje im je pokislo, neko koje je trulo, nešto čime ne mogu da hrane svoju stoku. I verujte mi da tada možete da dobijete to po vrlo povoljnoj ceni, čak i besplatno. Jer oni koji hrane stoku, to seno moraju da spale, moraju da ga unište, jer je neupotrebljivo.

Idite iza štale, tražite neko seno koje je trulo pokošeno jer što je razgrađenije seno, to je nama bolje, jer je aktivno.

Čak i u zimskom periodu, koje je zbog manjka vegetacije idealno za uređenje obraslih površina, možete naći poleglu travu, paprat. Proljeće je period kada mnogi uređuju svoja imanja. Verujem da ste u svojoj okolini svedoci različitih vrsta spaljivanja tokom čišćenja i krčenja imanja

spaljivanje
Resurs koji se spaljuje

Sve ono što od organskog materijala drugi spaljuju, dok uređuju svoje prostore (lišće, grane, šiblje…) to će za vas biti resurs koji će vam svako dati jer većina u tome vidi otpad koji mu ne treba.

grane
Grane kao resurs za kabasti/drenažni sloj

Ono što je dalje potrebno od resursa je stajnjak. Taj stajnjak možete da kupite od meštana ili može da bude granulirani stajnjak, odnosno, peletirani koji se kupuje u poljoprivrednim apotekama.

 

organska prihrana zivotinjskog porekla
Tabela – Trag Biljke

 

Ovo je tabela organske prihrane životinskog porekla. Кada nabavite granulirani stajnjak ili stajnjak iz nekog domaćinstva, ovo je način da dozirate. Koliko vam treba stajnjaka, piše vam upravo, na ovoj tabeli i tabela će vam biti okačena kao screenshot iz “Čitaonice”.

Sada kada ste pokosili, odradili parcalizaciju, nabavili resurse kao što je pokošena trava, seno, stajnjak, možemo da radimo slaganje.

KORAK 4 – USLOJAVANJE PERMA MODELA

To je jako važno, nakon toga postavili smo baštu. I sada kada ste nabavili sve, odradili parcelizaciju, vreme je da složite svoje perma modele.

Vi ćete sada u prvoj sezoni da slažete nadzemne perma modele, a nakon toga, tokom sezone, kada se bude radila konverzija, oni prelaze u podzemne i tada koristite svoju humificiranu zemlju.

Slaganje nadzemnih perma modela je objašnjenou epizodi – VRSTE PERMA MODELA – NADZEMNI I PODZEMNI

Nadzemni i podzemni perma modeli, koje možemo da zovemo početkom. Sam početak ovog sistema je da pogledate tu epizodu.

Slaganje se vrši tako što postavljate prvo kabasti sloj.

organski materijal
Prikupljeni resurs

Kabasti sloj može da bude bilo šta, bilo koja biljka, jer perma modeli su “Zero waste” sistemi i ti sistemi zaista treba da vam posluže, da radite direktno kompostiranje, jer perma modeli to i jestu.

kabasti sloj
Kabasti sloj – grane i šiblje

Dakle, možete koristiti oborene suncokrete, grane od orezivanja, bilo šta što vam je smetalo. Sve one gomile koje su vam smetale, godinama i niste znali šta s njima, sada možete da postavite kao kabasti sloj. Ne mora da se secka, samo oborite suncokret, oborite kukuruz, položite grančice, jer to samo drenažni sloj za nas.

Nakon toga, ide 10 cm sena, preko toga, ona trava koju ste pokosili, nju ćete da upotrebite i stavit ćete 5 cm te trave. U ovaj sloj možete postaviti i lišće koje prikupite tokom uređenja dvorišta u novembru.

lišće
Lišće kao novembarski resurs

Nakon toga, ide stajnjak, tabelu ste dobili, preko toga ide još 10-15 cm sena, i kada završite to, dobro zalijete i vaš perma model je spreman za setvu.

 

Uslojavanje novog sloja komposta
Uslojavanje novog sloja komposta

Na fotografiji iznad možete videti proces uslojavanja komposta koji je nastao iz prikupljenih resursa (fotografija Prikupljeni resursi). Ne dozvolite komšijama da spaljuju organski materijal, prikupite ga i za 6 meseci imaćete vaš kompost koji možete koristiti u procesu uslojavanja perma modela.

Sada kada smo postavili svoju baštu,kada ste razvukli svoje platno, spremni ste za nabavku semena.

prerma model
Formiran perma model

 

Što se tiče nabavke semena, sve oni koji su prisutni na platformi i koji su tu s projektima, s njima idem online u nabavku, tako da sam u džepu obišla čitav svet.


Ukoliko i vi želite da vam pomognemo u projektovanju vaše bašte, kao i pomoći oko nabavke semena i odgovaranjima na mnoga baštovanska pitanja, našu ponudu projektovanja možete pročitati OVDE


Nećete verovati kakve sam sve sorte videla. Ali za sve vas biram semena na kanalu, prema tome upratite naredni tekst.