ISPLANIRAJ BAŠTU PREMA KRUGU BOJA

Biljana Banović
09/01/2024

Bio bašta podrazumeva poštovanje i primenu pet bioloških metoda. Ovde govorimo o sadejstvu bioloških i ekoloških mehanizama delovanja. Jedna od bioloških metoda je mešovita sadnja. Bez nje nam je sav trud da pređemo na biološke metode besmislen.

Ja koristim pet principa mešovite sadnje i kroz prizmu plodoreda (kao jednog od mehanizma mešovite sadnje) iz grupe 3 (nezahtevnih biljaka) sadim puno sideratnog cveća. Tu se krije fitoremedijacija, feromoni i fitoncidi, alelohemikalije ali i boje.

O bojama je reč!

Kako ih kombinovati da bismo dobili hortikulturalan prizor koji prijanja pogledu, a da sve te biljke budu povezane u jednu biološki sadejstvujuću celinu. O kombinaciji “pet principa ” sam već pisala, kao i o procentualnom učešću sideratnog cveća u jednoj bio bašti.

Da li želite baštu hraniteljku?

Vodite računa o procentualnom učešću cveća. A onda, kada uvedete te boje u svoju bio baštu, vodite računa o njihovoj kombinaciji.

Postoje različite boje cveća koje kombinujemo i priroda je tim bojama bila jako darodavna prema nama. Boje cveća dolaze do izražaja u širokim i grupnim mrljama. Ako nabacate mnogo vrsta i boja na jednu površinu nećete postići pravi vizuelni efekat. Naše oko mnogo bolje registruje veću grupu jedne boje, nego kada je sve šareno i pomešano.
To ne znači da u jednoj bio bašti koristite malo boja, već naprotiv, kombinujte ih tako da one deluju skladno oku posmatrača. Da bi mešavina boja bila prijatna za oko, trebalo bi da je istovremeno harmonična i u kontrastima. Zato vodite računa o kombinovanju boja.

Tri boje su glavne: plava, žuta i crvena. Ostale boje su binarne, složene. Binarne boje su ljubičasta (plava i crvena), zelena (plava i žuta), narandžasta (crvena i žuta). Svaka binarna boja je komplementarna svojoj osnovnoj boji koja ne ulazi u njen sastav. Na primer, ako posadite cveće plave i narandžaste boje jedno pored drugog, pojačaće se intenzitet tih boja i to će ostaviti jedan harmoničan utisak na posmatrača. Isto će se dogoditi ako uklopite žutu i ljubičastu. Ili crvenu i zelenu.

krug boja

KOMPLEMENTARNE BOJE SE NALAZE SUPROTNO JEDNA DRUGOJ U KRUGU BOJA!

Druga podela je na hladne i tople boje. Ljubičasta, plava i zelena su hladne boje, a žuta, narandžasta i crvena tople.
Belom bojom se može napraviti veza između tonova koji deluju neskladno, jer se ona slaže sa svim bojama.
Najlepši se efekti postižu: kontrastom – ljubičasta, žuta. (hladna/topla)
harmonijom – ljubičasta, plava. (hladna /hladna)
Nekoliko dobrih kombinacija: zeleno – crveno, plavo – narandžasto i žuto, tamno zelena ili crna – narandžasta, žuta i crvena.
Krug boja je tu da vam pomogne u kombinaciji kako biste isplanirali svoju hortikulturalnu baštu hraniteljku. Umesto boja ubacite sideratno cveće da možete lakše da kombinujete. Kod biljaka osim boja uzimamo u obzir dužinu vegetacije , vreme cvetanja i sideratni efekat.
Žuta: dalije, neven, kadifice, suncokreti, kosmosi, cinje, balazamine, amaranti.
Ljubičasta: vačernjica, slezovke, dalije, kosmosi, cinje, balzamine, amaranti.
Crvena: dalije, dragoljub, slezovke, kosmosi, cinje, balzamine, meksički suncokret, amaranti.
Plava: lavanda, slezovke, kosmosi, cinije, balazamine, amaranti.
Bela: kosmosi, cinje, dalije.
Narandžasta: neven, amaranti.
Zelena – to vam je platno. Sav biljni svet oko vas.
Srećno!