TragBiljke | 24/05/2023 | Vrijeme čitanja: 8 min.

Pirika – višestruka upotreba u bio uzgoju i očuvanju prirode

';

Sadržaj

Pirika – višestruka upotreba u bio uzgoju i očuvanju prirode

I. Uvod

Ne vredi mir ako ćeš da se posvađaš sa pola sveta.

Ovo je parafraza jedne divne Gandijeve misli i samo prozorljivi ljudi su potpuno svesni koliko je važan mir među ljudima i svim bićima na ovom svetu, koliko je važna svest da mi nismo gospodari biljkama i životinjama nego smo sa njima braća.

Kao što šuma nudi ove raznolike boje kako bi nas pripremila na zimski san, kako bismo što bolje i lepše sanjali, tako nas priroda na proleće budi nakon zimskog sna svim onim cvetovima i koloritom.

Ona nam na taj način nepogrešivo poručuje da je ona naš prijatelj.

Da li je priroda u stanju da nam ponudi nešto što nije naš prijatelj i što nije u skladu sa njom?

Nije!

Danas se mirimo se sa pirevinom ( lat. Agropyrum repens).

II. Pirika u Bio Uzgoju

Kako se pirika – pirevina, može upotrebiti u bio uzgoju?

Već nekoliko godina pokušavam da dođem do informacija kako se pirika (Agropyrum repens) može upotrebiti u bio uzgoju. Tih informacija naravno nema.

Onda sam krenula sama da istražujem na koji način se ona može upotrebiti, jer duboko verujem da je svaka biljka od strane prirode nama poklonjena da bi bila u određenoj funkciji.

Naravno, imamo toliko mnogo informacija o tome ukoliko je ova biljka lekovita i na koji način se može upotrebiti da zaštiti ljudsko zdravlje, ali ne i kako se koristi u bio uzgoju.

Mislim da je vreme da se pomirimo sa pirikom. Ovo je još jedna od biljaka “na poternici”, koja itekako ugrožava planetu, zbog toga što se za njeno istrebljenje koristi jako mnogo herbicida.

Pokazaću vam 6 načina upotrebe pirike u bio uzgoju, odnosno, kako je koristim, kako bih vas motivisala da je zavolite, jer mirenje sa ovom biljkom je od ključnog značaja za mir i u vašoj bašti.

III. Načini Upotrebe Pirike u Bio Uzgoju

Piriku je potrebno rezati u snopove, jer se na taj način najlakše uklanja. Za tu svrhu je neophodan srp.  Ovde hoću da povežem još jednu priču o izgubljenim alatima, jer nekada je u selu svaka kuća, odnosno, svaka odrasla osoba u kući imala svoj srp,

Nabavila sam svoj srp, koji je za mene najfunkcionalnija sprava pored kose na mom imanju. Srpom ću da pokosim  pirevinu i pokazaću vam nekoliko načina njene upotrebe u mojoj bio bašti.

I ono što je najvažnije od svega – kada god čitate o pirevini, uvek čitate prvo ono ružno o njoj i onda se tu neko seti da vam ukaže na lekovita svojstva.

Hajde malo da pričamo nešto lepo o njoj.

A. Preparat za inhibiciju rasta

Koren pirike je ukusan, uostalom kao i čitava biljka, naročito onda kada naiđete na zadebljale mlade korenove. Za razliku od gornjeg zelenog dela biljke, koren ima u sebi inhibitor rasta i upravo se ta sposobnost, da inhibira rast drugih biljaka, može upotrebiti, kako bi se inhibirao rast same pirike na određenim delovima bašte, odnosno, tamo gde zaista želite da je usporite.

Kada već ne možete sa njom da se izborite, možete da napravite preparat od korena pirike koji inhibira njen rast, a i rast nekih drugih biljaka u vašem okruženju.

Da biste napravili taj preparat, potrebno je da operete koren i daga osušite kako biste ga imali tokom čitave sezone.

Koren se secka na nekih 3-4 cm duge komade.

Za dalju pripremu preparata potrebna vam je voda. Treba nam pola litre mlake vode u koju ćemo staviti 100 grama iseckanih korenova pirike.

Nakon toga ovaj preparat bi trebao da stoji 24 časa uz povremeno mešanje kako bi se što više inhibitora izvuklo upravo iz narezanih delova korenova.

Nakon toga ovaj preparat nerazređeno zalivate biljku na onim delovima bašte gdje želite da je suzbijete.

Naravno, ne govorimo o instant rešenjima.

U pitanju nisu instant preparati, jer ovaj preparat deluje nakon nekoliko upotreba, ali je zaista funkcionalan i može se čuvati u frižideru 6 meseci.

B. Preparat za Gljivične Bolesti Biljaka

Sobzirom da veliki broj baštovana ne može u vlastitom okruženju pronaći preslicu, pirika je fantastična zamena!

Od pirike se pravi preparat za zaštitu biljaka od gljivičnih bolesti, mada termin “bolest” ne volim da koristim. U pitanju je narušavanje predatorskog lanca u lancu gljivica.

Pirika ima jednaku ulogu. Zbog silicijumovih soli postoji preparat koji se koristi sada u zaštiti voćnjaka.

Takođe taj isti preparat koristite za zaštitu biljaka tokom sezone u vašim baštama. Početkom novembra nam ide zimsko prskanje voćnjaka i upravo je tada potrebno da se napravi preparat od pirike, koji će se nerazređen koristiti u voćnjacima, a dobićete tačno razređenje kada je u pitanju vaša bašta.

Preparat koji se koristi za prevenciju i za tretman gljivičnih bolesti pravi se na sledeći način:

– potrebno vam je 500 grama lista pirike koji ćete potopiti u 3 litre vode. Nakon 24 časa kuva se 20 minuta i poklopi narednih 6 sati kako bi ispustio sve svoje vrednosti.

Nakon toga razređujete sa vodom 1:6. Nerazređeno se početkom novembra tretiraju voćnjaci.

Potrebno je napraviti znatno veću količinu i potpuno nerazređeno, u vegetativnoj fazi mirovanja, prskate voćnjake.

Kada je u pitanju bašta, tokom sezone, razređenje je, kao što sam rekla 1:6.

Fantastičan resurs, samo je potrebno da je upoznate!

C. Upotreba Pepeo od Pirike

Pirika je višestruki resurs. Možete da je koristite na različite načine.

Još jedan od načina upotrebe pirike je pepeo od pirike.

Preko leta, kada izvadite koren i stavite na sušenje, nakon toga spalite biljku u posebnoj posudi, kako biste sakupili sav pepeo. Dobijate vrlo kvalitetan pepeo koji je izuzetno bogat kalijumom koji se koristi za zalivanje zahtevnih biljaka, odnosno biljaka kojima je potrebna veća količina kalijuma, kao što su krastavci i tikvice, kao i za sadnju lukova.

Upravo u saksiji imam pepeo od pirike koji čuvam u posebnim posudama i direktno na taj pepeo sadim luk.

Saksija se puni jednako kao i sve ostale saksije. U pitanju je zemlja – kompost – đubrivo.

Prvih 10 cm sloja saksije je ispunjen pepelom. U pitanju je čist pepeo.

Pepeo treba da bude vlažan. U pitanju je mekši pepeo. Ostatak pepela ću posuti na gredice gde sadim luk, a ostatak od kompletne količine ću sačuvati za narednu sezonu, za zahtevne biljke kao što su tikvice i krastavci.

Taj pepeo se koristi tako što 100 grama pepela razmutite u 10 litara vode.

Za razliku od drvnog pepela, ovaj pepeo se zaista brzo razmuti, bez nekih velikih poteškoća.

I zalivate biljke.

Pirika kao višestruki resurs!

D. Pirika za Perma Model

Sobzirom da pirika u sebi sadrži silicujumove soli ja tu njenu sposobnost da podigne imunitet, kod tih ugroženih kultura u bašti kao što je paradajz, koristim već sada.

Kreiram perma modele od pokošene pirike.

U pitanju je izuzetno debeli sloj pirike, do 30 cm, nakon čega ću staviti sloj suvog sena (otkos trave). Upravo će razgradnjom ova pirika na tom mestu napraviti onaj kvalitetan kompost, koji će biti bogat kalijumom, kalcijumom, silicijumom.

To su upravo oni minerali koji su neophodni za pravilan rast paradajza i za podizanje njegovog imuniteta.

Sada imate puno pirike u svojoj bašti. Budite mudri, upotrebite je i mirite se sa ovom biljkom.

Onog momenta kada joj date tačnu upotrebnu vrednost, odnosno, kada shvatite šta vam je priroda zaista poslala, vi ćete imati jednu pravu ljubavnu priču sa njom.

E. Tekuće biljno đubrivo

Od pirike se pravi fantastično tekuće biljno đubrivo koje je bogato kalijumom, kalcijumom i silicijumom.

Upravo ovo biljno đubrivo je idealno za ishranu krompira i paradajza. Mi imamo vrlo malo đubriva koje apliciramo krompiru, kako bi podigli njegov imunitet, zato što on i jeste pokretač problema sa plamenjačom u našoj bašti.

Zato je bitno da na vreme napravimo ovo đubrivo i zalivamo krompir odmah 15 dana nakon njegovog nicanja.

Zalivanje krompira će se ponavljati svake 2 nedelje.

Priprema tekućih biljnih đubriva je na već jako mnogo epizoda vama pojašnjena, tako da imate sam recept.

Sada je upravo idealno vreme da napravite tekuće biljno đubrivo, da fermentira u nekoj toplijoj prostoriji. Dovoljno je da prostorija bude natrkivena. Nakon toga procedite, stavite u flaše.

Đubrivo možete čuvati godinu dana.

F. Bioaktivator

Ono što još možete da napravite od pirike je aktivator od suvog lista pirike i vrbinog soka.

Jako je bitno da mislimo i na naše saksijske biljke, sobzirom da uzgajam i u saksijama i da tokom sezone pravimo što više aktivatora, jer zemlja u saksijama vrlo lako izgubi onaj život, odnosno, količinu hraniva i mikroorganizme koji su neophodni da bi biljke zapravo rasle.

Aktivator se pravi od vrbinog soka.

Potrebno nam je 1 litra vrbinog soka. Vrbin sok se pravi od vrbinih grančica.

100 grama seckanih vrbinih grančica i 500 mililitara mlake vode stoji 24 časa i nakon toga samo procedite.

Dupla mera vam je potrebna za 1 litru vrbinog soka i 10 kašika sušenog lista pirike.

Ono o čemu govorim je da morate domaćinski, tokom čitave sezone, da razmišljate o resursima, da ih sakupljate, skladištite i stalno posmatrate šta, zapravo, u vašem okruženju od resursa možete da koristite tokom same sezone, odnosno, tog trenutka u sezoni.

10 kašika pomešamo. I mešaću tokom 24 časa nekoliko puta kako bih izvukla što više hranjivih vrednosti iz same pirike.

Nakon 24 časa potpuno nerazređeno, samo ću procediti. A i nije neophodno procediti.

Zaliću saksije: 1 čaša aktivatora na 1 saksiju od 30 litara

IV. Pirika i Očuvanje Prirode

Pirika kao bio resurs ima veliki potencijal za očuvanje prirode i održivi razvoj. Njena upotreba može doprineti smanjenju korišćenja hemijskih preparata i izgradnji harmoničnog odnosa sa prirodom.

V. Zaključak

Upotreba pirike u bio uzgoju i očuvanju prirode predstavlja inovativan pristup koji ima mnogo koristi. Kroz pametno korišćenje prirodnih resursa poput pirike, možemo očuvati prirodu i uspostaviti harmoničan odnos sa njom. Pozivam sve da se mire s prirodom i prihvate piriku kao korisnu biljku koja ima mnogo toga da ponudi u bio uzgoju i očuvanju prirode.