PREPARAT OD JORGOVANA ZA PODIZANJE IMUNITETA PRESADE

Biljana Banović
14/04/2024

Imunitet presade ključan je za njen dalji razvoj. U ovom tekstu objasnićemo vam na koji način možete napraviti preparat od jorgovana za podizanje imuniteta presade.

PREPARAT OD JORGOVANA ZA PODIZANJE IMUNITETA PRESADE

Jorgovan u sebi sadrži iridoide i silicijum . Ukratko, da ne bismo išli u detalje, iridoidi su biljna samoodbrana, a silicijum podiže imunitet biljaka.

Zato od jorgovana pravimo preparat za podizanje imuniteta presade.

  • 3 cveta stavite u 0.5 l vode
  • odstoji 24 časa
  • procedite i zalivate svoju presadu

OSTALE INFORMACIJE O JORGOVANU

Jorgovan (Syringa vulgaris) je prelep listopadni grm ili manje drvo koje oduševljava svojim predivnim cvetovima i očaravajućim mirisom. Ova biljka potiče iz jugoistočne Evrope, tačnije regija poput Balkanskog poluostrva i delova istočne Evrope.

CVETOVI

Cvetovi jorgovana obično su ljubičaste boje, ali mogu biti i beli ili roze, u zavisnosti od sorte. Cvetovi su skupljeni u grozdaste cvatove i obično cvetaju u proleće.

MIRIS

Jorgovan je poznat po svojoj intenzivno slatkoj i osvežavajućoj aromi koja ispunjava vazduh tokom cvetanja. Miris jorgovana često se koristi u parfemima i drugim mirisnim proizvodima.

LISTOVI

Listovi jorgovana obično su zeleni i srcolikog ili jajolikog oblika. Listovi su listopadni, što znači da opadaju tokom zime.

GAJENJE JORGOVANA

Jorgovan preferira sunčana ili polusenovita mesta s dobrim drenažnim tlima. Može podneti različite vrste tla, ali najbolje raste u blago kiselom tlu.