ROTKVICE – KRALJICE BRZOG UZGOJA

Biljana Banović
16/01/2024

U ovom veku uobičajno je da se neprijateljstvo prenosi na sve sfere života pa i baštu. Svakodnevni govor mržnje preneli smo i na baštu pa bića delimo na Korisna i Štetna, a delujemo tako što Istrebljujemo ili Iskorenjujemo.

“Istrebi lisnu vaš”,
“Iskoreni piriku”,
“Uništi gljivice”,

Još je veće licemerje što TAJ CELOKUPNI VOKABULAR MRŽNJE zovemo zaštitom bilja.

Biljke to od nas nikada nisu tražile! Biljke jednako kao i ostala bića reaguju na smrt koju izazivaju ruke njihovih uzgajivača – strahom.

Da li vi želite da se oslobodite tih strahova ili želite da sejete smrt miliona okolo? Njihovi životi su možda nevidljivi našem oku ali to ne znači da nisu bitni. Ta njihova nevidljiva smrt bez krika je doprinela tome da se hemijsko tretiranje tla vrši već više decenija vrlo uverljivo i bez griže savesti. Posledice su uništeno tlo, zagađene podzemne vode, neotporne sorte, slabiji prinosi, toksična hrana i pune čekaonice na onkologiji.

Možete bar u svom raju da napravite oazu koja baštini život jer to je moguće. Već ove sezone pređite na biološke metode uzgoja jer duša je vaša u pitanju.

Ja sam autor modela za brzi uzgoj i ima ih 20, a oni se razlikuju po funkciji. Neki modeli imaju produženo dejstvo da zaštite biljke od lisnih vaši, neki ih štite od stenica, buhača, a svima je jednaka primena biljnih vrsta brze vegetacije. Kraljica među njima je rotkvica!

Vreme dospevanja je 25 dana i potrebno je sejati je u turnusima. Čim nikne prvi turnus idemo sa setvom novog. U proleće se sa prvom setvom počinje od sredine februara ukoljko nema snega, pa sve do kraja marta. Nakon toga čekamo ponovo jesen za dobru berbu.

Cilj je da uberemo sočne plodove ali i da nam rotkvica procveta i bude zaštitnik od stenica. Na koji način kombinovati kulture kako bi rotkvice imale ulogu zaštitnika radićemo u onlajn programu preko modela koji će biti prezentovani.

Rotkvicama je jestiv list, a takođe cvet i semenska mahuna. Od cele rotkvice se pravi vrhunsko tekuće biljno đubrivo. Resursi su oko nas, ja želim da ih upotrebite! Urbanog čoveka je nekada teško poslati u prvu šumu po biljke od kojih se može napraviti tekuće biljno đubrivo jer ne znaju gde je ta šuma, ali u svojoj bašti se vrlo lako snalaze.

Ono što rotkvice čini posebno znimljivim je ukus ukiseljene rotkvice. Postoje baštovani koji ne vole ukus rotkvica pa ih i ne uzgajaju. Iako su one funkcionalne u modelima neke baštovane ukus jednostavno odbija. Upravo zbog toga vam predstavljam kisele rotkvice kao posebnu vrstu delicije koja je zavodljivim ukusom meni postala omiljena salata.
Iako ponekad tvrde u svežem stanju, rotkvice pasterizacijom omekšaju i dobiju slatkast i pikantan ukus.

RECEPT

  • Izrežete rotkvice i poređate ih u teglu.
  • Prelijete sa prokuvanom tečnošću: 1,5 l vode, 750 ml jabukovog sirćeta, 100 g šećera i 50g soli.
  • Pasterizujete.
  • Nakon nedelju dana stajanja je upotrebljivo!
  • Miris kiselih rotkvica je isti kao miris kiselog kupusa dok je ukus neuporediv sa bilo kojim povćem. Jednostavno zavodljiv!

Funkcuonalne, zaštitnici i preukusne u kiseloj varijanti!
Moje kraljice brzog uzgoja – rotkvice!


VIDEO MATERIJALI O ROTKVICAMA