ŠAKA OTPORA

Biljana Banović

11/12/2023

KOJA JE TVOJ ŠAKA OTPORA?

Biljana Banović, 11.12.2023.


Znam da Ti je puno. Odlaziš na posao, a tamo te čekaju stranački poltroni, ulizice i licemeri. Svestan da ćeš provesti najveći deo vremena svog budnog dela dana u zatrovanoj sredini, duboko udišeš novu masku za dan. Pitaš se hoćeš li izdržati još dan, a da ne poludiš, ne provrištis usred nekog trga glasno da to polomi nebo.
Znam da ti je puno. Juče si se ponovo svađala s njim. Prebireš po odlukama koje su te dovele do tačke u kojoj si prestala da veruješ u ljubav i ljude. Vučete se i ti i maska po današnjem ponedeljku brojeći sate do skrovišta. Prolaziš pored školskog dvorišta i pitaš se da li je tu pocela tvoja nesigurnost da vlada životom. Sve te ocene, sistem koji umara, od tebe pravi borca (zapravo slugu).
Znam da ti je puno. Steže te obruč kredita i dugova. Brojiš dane do penzije kako bi konačno imala vremena za sebe, a kad shvatiš da je vreme ono sto imaš kao najvrednije u životu, pitaš se gde si nestala ti u toj jurnjavi za sobom.
Znam da ti je puno. Sin ti je juče otišao na letovanje plaćeno hrastovom šumom koju si ti čuvao za njega. Jeo stari hleb i grejao se suvarcima, divio se velikim stablima i predao ga u ruke sinu kao blago. Danas se pitaš gde je taj Dubai zbog koga su ušle mašine i sasekle onolika stabla…
I onda kada ti je puno, previše iznad punog možeš da pružiš otpor sistemu. Jer, sistem čine svi ti ljudi koji te primoravaju da nosiš maske, trpiš, ćutiš, gutaš i glumiš dok život prolazi bez tebe.
Tvoja Šaka Otpora je tvoja bašta. Iako nikada nisi uzgojio biljku samo se prepusti biljkama jer je njima u prirodi da rastu, malo sta mi tu radimo posebno. Ne postoji veći otpor ovom sistemu od ploda koji nećeš da platiš novcem koji hrani sistem.
Ne moras da vrištiš na trgu, nasmejs se kao da nosiš u sebi najveću tajnu. Proizvedi svoj kilogram hrane i pruži otpor.
Zamislite dan u kome nista ne biste kupili, a nahranili biste se! Takvih dana ja imam puno. Smatram se otporašem prvog reda. I kako više pružaš otpor tako shvataš da ti manje toga treba.
Sistem hrani luksuz!
Kao što Zaratustra reče – ja sam iz današnjice i nekadanašnjice, ali ima nečeg u meni što je iz sutrašnjice, preksutrašnjice i onog što će jednom BITI.
Tako se hodajući po mrazu suncem probija dan. Iza mene priroda GOVORI O OTPORU.