U IME LJUBAVI

Biljana Banović

13/12/2023

Probudi se, pruži otpor!

Biljana Banović, 12.12.2019


Svi možemo da budemo ranjeni zato što želimo isuviše, ili nam na licu piše potreba za ljubavlju izvan sebe.

Svako može da bude ranjen ako mu kapci igraju kao školjke, a srce je noćni leptir i jednostavno, boli te jer si ŽIV, a žive jedino i boli. Koža se skida kao kravata, a vene igraju bez posrednika. A zapravo, možemo da budemo ranjeni jer nam treba neko da zaćuti, ne često već samo jednom kad i mi.

Ja umem jedino da volim priznajući unapred da sam na ovaj način povređena živim, ne tražeći novac, ni slavu već nekog ko zna da zaćuti ne često, ne isuviše često, već samo jednom kad i ja.

Majka Tereza je rekla da je našla paradoks. Ako kažeš da nekog voliš do bola to onda znači da bola više neće biti već samo puno ljubavi.

In the name of the love

U ovom veku uobičajno je da se neprijateljstvo prenosi na sve sfere života pa i na baštu. Svakodnevni govor (sulude) mržnje preneli smo i u naše bašte pa tako biljke i životinje delimo na KORISNE I ŠTETNE.

“Korov” i lisna vaš se moraju iskoreniti i uništiti, insekti se SUZBIJAJU, a gljivice idu na radikalne (operativne) zahvate.

Trčimo prskalicama sa celokupnim vokabularom mržnje i sve to zovemo ZAŠTITOM BILJA. Imate taj predmet na fakultetu! Iako, biljke nikada nisu tražile od nas da ubijamo u njihovo ime!!!

Ustvari, o pokolju se radi!

Mašinerija smrti koja jednakom snagom pogađa sva bića oko nas (dužna i nedužna) pa i nas same.

Imamo milijarde žrtava insekticida, herbicida i fungicida ali ih nismo svesni jer ih uopšte i ne vidimo. O mikroorganizmima se radi. O malim, nevidljivim, pomagačima od kojih zavisi život planete.

Jedini proizvođači u prehrambenom lancu su biljke, a njihov život zavisi od mikroorganizama, dakle, mi zavisimo od mikroorganizama. Ta njihova nevidljiva smrt bez krika je doprinela tome da se hemijsko tretiranje tla i biljaka vrši već više decenija vrlo uverljivo i bez imalo savesti.

Posledica su uništeno tlo, zagađene podzemne vode, neotporne sorte, slabiji prinosi, to konotira dalje na upotrebu sve jačih hibrida i hemijsku dohranu kao i pune čekaonice na onkologiji.

Možete bar u svom malom raju da napravite oazu koja baštini život!

Preuzmite već ove godine prve korake i pređite na biološke metode uzgoja. Kao što kaže Claude Levi – Strauss, poznati antropolog:

“Vreme je da kulture Zapada nauče da je čovek, naposletku, samo živo biće među svim drugima koje može dalje živeti samo uz uslov da život tih drugih oko sebe i poštuje.”

Probudi se, pruži otpor!

I dare you to be proud!