DA LI SE KROMPIR SEJE ILI SADI?

Biljana Banović
25/03/2024

Piše: Goran Pivašević, koordinator Trag Biljke

Mnogo komentara je stiglo u videu 4 NAJLAKŠA Načina Za Sadnju Krompira u kojem vam Biljana objašnjava sadnju krompira na nekoliko načina koji nisu klasični – oranje, frezanje, zagrtanje zemljom, već potpuno drugačiji, a to je sadnja krompira u perma modelima.

Međutim iako je tema drugačija sadnja krompira nego što je to konvencionalan način sadnje, veći broj komentara su udaljavanje od glavne teme i definisanje jedne nove:

“Krompir se ne sadi, krompir se seje!”

kako bi se sugerisalo Biljani da je korišćenje termina “sadnje krompira” pogrešan, što naravno nije tačno, jer “sadnja krompira” je ispravan termin koji je koristila za postupak koji je prikazan u videu.

Trag Biljke je platforma na kojoj učimo o svemu što je u domenu baštovanstva u skladu sa prirodom, pa hajde da prođemo i ovu temu i da pročitate nešto novo, jer cenim da je i ovo veoma bitno u našem narodu.

Koristim priliku da na jednom mestu mnogobrojnim komentatorima predstavim detalje koje ne znaju, a koju su veoma bitni kako bi se ova razlika mogla ispravno definisati.

RAZMNOŽAVANJE KROMPIRA

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Solanaceae. Porjeklom je sa južnoameričkih Anda. U prehrani se koristi podzemni gomolj koji je opšte poznat u našem narodu.

Ono što većini komentatora sigurno nije poznato da postoje dva načina razmnožavanja krompira. Zbog toga i prave grešku.

Pa da krenemo redom.

A. GENERATIVNO RAZMNOŽAVANJE KROMPIRA

plod krompira
Plod krompira

Svi obično vidite kako krompir cveta, ali malo kada zateknete plod krompira. Cvet krompira stvori ili ne stvori plod, a to nema nikakve veze sa količinom gomolja koji se nalaze u zemlji. Ovaj nadzemni plod nije jestiv, ali u njemu se nalaze semena.

Ova semena možete da izdvojite i nakon njihove fermentacije koristite u setvi za proizvodnju sadnica.

Ovo razmnožavanje krompira, pomoću semena, zove se generativno razmnožavanje.

B. VEGETATIVNO RAZMNOŽAVANJE

Dio krompira koji je pod zemljom i koji koristimo u ishrani je gomolj. Podzemne bočne grane krompira zovu se stoloni i one rastu horizontalno. Zadebljanjem stolona nastaju gomolji.

krompir na travi
Gomolj krompira

Razmnožavanje krompira iz gomolja zove se vegetativno razmnožavanje koje je i opštepoznat način razmnožavanja krompira na našim prostorima.


PROČITAJTE: KROMPIR NA TRAVI – OD SADNJE DO PLODA i saznajte kako da proizvedete krompir bez oranja, frezanja, kopanja…!!!


DA LI SE KROMPIR SEJE ILI SADI?

Kao što se sa koljena na koljeno prenose ispravne stvari, tako se sa koljena na koljeno, zbog manjka informacija, prenose i pogrešne stvari. Na taj način dolazi do ispravki od strane ljudi koji temu ne poznaju u potpunosti, jer su zaključke donijeli na osnovu nepotpunih informacija.

Da li se krompir seje ili sadi zavisi od toga da li za razmnožavanje krompira koristite seme ili gomolj (krompir).

1. KROMPIR SE SEJE semenom koje se nalazi u plodu krompira, generativno razmnožavanje i ovo je rijetko korišćen način razmnožavanja krompira.

2. KROMPIR SE SADI pomoću gomolja koji se nalazi u zemlji, vegetativno razmnožavanje, a uprvo je ovo najčešći korišćen način razmnožvanja krompira.

Zaključak: Biljana je u video materijalu sadila krompir, jer je koristila gomolje. Zato je i koristila terminologiju “sadnja krompira”. Krompir može i da se seje, ali ta terminologija se koristi kada se krompir razmnožava iz semena.

Nakon što smo konačno rešili misteriju oko sadnje ili setve krompira, sada vas upućujem na mnogo korisnije teme o krompiru.

POGLEDAJTE:

4 NAJLAKŠA NAČINA ZA SADNJU KROMPIRA

 

SVE ŠTO JE POTREBNO DA ZNATE O SADNJI KROMPIRA

 

 

KROMPIR NA TRAVI – OD SADNJE DO PLODA