PRESADA PARADAJZA

Biljana Banović
22/07/2022

KAKO PIKIRATI PARADAJZ


Često pitanje koje postavljate je: “Da li se treba pikirati paradajz, ili se sa paradajzom može ići direktnom setvom u čaše?

Ovo je prilika da vam objasnimo zašto se paradajz obavezno pikira.

Ukoliko vam se desi da prilikom setve vlastitih presada paradajza niknu visoke i tanke sadnice, to ne treba da vas brine, jer se taj problem rešava dubokim pikiranjem sadnica.

Svaka sadnica paradajza, od korena, pa do prvih kotiledona (listova), duž čitavog stabla na sebi ima sitne dlačice.

Svaka od ovih sitnih dlačica je budući potencijalni koren vašeg paradajza!  Ukoliko vlastitu presadu paradajza posadite duboko do prvih kotiledona, svaka od ovih dlačica će razviti koren.

Takav paradajz će imati jak koren.

Osnovno pravilo u pikiranju paradajza je da se paradajz se obavezno pikira u paru. Pikiranje paradajz u paru ovim sadnicama obezbeđuje jači imunitet biljke, jer paradajz voli “zagrljaj korena” sa drugom sadnicom paradajza.

 

Pikiranje paradajza se vrši odmah dok je bilka mlada, čim se razviju prvi kotiledoni.

POSTUPAK PIKIRANJA PARADAJZA

Za pikiranje paradajza potreban vam je:

  • vrbin sok u razblaženju 1:3
  • plastične čaše,
  • kompost i sadnice.
  • đubrivo od kvasca
  • rižina voda
  • vodootporni flomaster

Pikiranje paradajza se obavlja na sledeći način.
Plastičnu čašu je potrebno da napunite suvim kompostom, koji pritisnete. Kompost zatim zalijete vrbinim sokom razblažen sa vodom za ovu priliku u omeru 1:5.

Celi postupak izrade vrbinog soka pogledajte u ovom tekstu. (napisati tekst i ubaciti link)

Kompost u čaši je neophodno da bude mokar, jer u koliko je dovoljno mekan i mokar kompost, sadnicu paradajza ćete jednostavno prstom utisnuti u mokar kompost.

Sadnicu ubacujete u kompost do prvih kotiledona. Taj postupak ćemo ponoviti i sa drugom sadnicom koju ćete postaviti u istu čašu.

Ono što trebate da znate, da se ne trebate plašiti da ćete polomiti biljke, jer biljke su žilavije nego što mislite, ali naravno, potrebno je da taj postupak uradite strpljivo.

Ne zaboravite na čaši vodootpornim flomasterom obeležiti vašu sortu paradajza.

Na ovaj način uspešno ste završili postupak pikiranja vlastite presade paradajza.

NEGA I ĐUBRENJE PARADAJZA

Ovako pikirane sadnice zalivene sa vrbinim sokom idu na svetlost, zato što je biljkama sada ona neophodna. Razvoj korena presada paradajza trajaće dvije nedelje, tako da vas ne treba brinuti izostanak rasta biljke u ovom periodu.

Savetujemo vam da đubrenje i negu presade uradite pomoću đubriva od kvasca i rižine vode. U zasebnim tekstovima objasnili smo vam Zašto koristiti đubrivo od kvasca i Zašto koristiti rižinu vodu?

Celi postupak koji smo vam objasnili u ovom tekstu možete pogledati i na našem videu.