NOVA BAŠTOVANSKA SEZONA POČINJE

Biljana Banović

24/01/2024

Šta biljka sanja, a šta čovek?

Po Tolu drvo je ostvareno jer je drvo, srećno je kao drvo i sebe ne traži u drugim oblicima. Čovek uvek traži sebe izvan sebe. Praiskon mu treba! Povratak sebi. Da li smo sposobni da volimo ne voleći se? Ako nas ljubljenist sopstva ne uči ljubljenju bližnje svog onda nemamo učitelja? Ako smo Božje delo i ne volimo sebe, da li onda volimo uopšte Tvorca? Trenutak u kome priznajemo sebi da smo veličanstveni je upravo taj trenutak u kome i priznajemo ljubav prema Nebu.

Onog momenta kada smo pobegli od prirode mi smo postali usamljeni. Taj miris trulog lišća nam treba! Mrvljenje gumena u ruci! Znoj i onaj umor do besvesti kada zaspiš na travi osluškujući bilo kišnih glisti i komešanje bakterija medju korenjem! Treba nam prvi uzgojeni paradajz čiji se sok cedi medju prstima i vreli vazduh zbog koga titraju cvetovi žohara pretvarajući se u plamen! Verujte mi, potrebni smo mi sami sebi zaustavljeni i spokojni (onaj spokoj kao kad te majka dočeka sa šoljom toplog čaja i zagrljajem koji poklanja san).

Nije važno da li umete, važnije je da se prepustite i da prigrlite trenutak. Nova baštovanska sezona počinje i vaš Kultivisan deo prirode, gradina/vrt/bašta, čeka da je izmaštate, oslikate, opevate. Ne propuštajte ovu sezonu! Kada pogledam isprepleten koren naklijalog batat postajem svesna kolika je moć u njemu i koliku svecelishodnu moć korena ne vidimo.

koren batata

Razgovorje korensko, fitoncidima vođeno, to razgovorje može da nam bude učitelj. Promiče nam suština. Život biljke je u tlu. Gledamo ga na pogrešnom mestu.
Kosmogonija baštovanstva je u našim rukama. Pišemo je znojem i žuljevima. Niko ne može budnije da sanja od nas baštovana.

bašta
Na fotkama je moja Učionica, moja gradina, jer biljke su me naučile toleranciji, praštanju, solidarnosti i ljubavi. Boljeg učitelja ja nemam. Moje su rame za plakanje, kočioni sistem mog besa.
Na fotkama je deo najlepše besede Anastazijine, Semenka – doktor. Uvek me podseti žašto dišem. Podseti me kako je samo beskraj smislen. Onaj bezdan nad kojim dobijam krila!
Sezona počinje! Nemojte da počnemo bez vas. Planeti su potrebni dosledni prijatelji, a boljih od baštovana nema.

seme pasulja

Let nad komposterom, semenje u ruci, zadivljenost nad korenjem i raj…
TO Vam ŽELIM IZ DUBINE JETRE!