BIO UZGOJ ZAHTEVA ČVRSTE BILJKE

Biljana Banović
19/01/2024

Naše stalne kontraverze.

Bila je to praktična vežba iz predmeta “Svinjarstvo”. Ušla sam na farmu tova svinja. Videla prizore svinja koje su u ležećem položaju vezane nekim daskama da se ne bi kretale, jer ta vrsta tova je zahtevala to. Ušla na farmu, izašla i više se nikada nisam vratila tamo ni po kojoj ceni.

Ušla sam na farmu koka nosilja. Hiperprodukcija jaja pod konstantnim svetlom. Car endokrinog sistema Hipotalamus se video u njihovim iskolačenim očima. Svetlo je preko njega uticalo na reproduktivni sistem i koke su davale puno jaja. Ušla jednom, izašla i više se nikada nisam vratila ni po kojoj ceni.

Ova dva prizora stravičnog zlostavljanja životinja na farmama (sve je to industrija) mi uvek bljesnu pred očima kada vidim biljke koje držite pod lampama. Uzgoj biljaka pod lampama nije potreban njima već vama i spremni ste da iznosite alibi satima o potrebama biljaka. A biljke to od vas nikada nisu tražile.

Čovek od svakog bića pravi fabriku plodova, a sve pod krinkom dobrih namera.

BIO UZGOJ ZAHTEVA ČVRSTE BILJKE

Bio uzgoj koji promovišem zahteva čvrste biljke koje će izdržati sezonu. Ali ja ovde ne pišem samo o učesnicima vaše aktuelne baštenske predstave, pišem o naslednicima u njihovim genetskim zapisima. U tom semenu se kriju borci, jer vidite, za resurse planete se najviše bore jake biljke. I one potvrđuju da je sklad s prirodom jedini mogući put.

Uzgajam već više od 16 godina veliki broj sorti i još nikada, ali nikada nisam upotrebila lampe. Učim svoje baštovane kako da proizvedu presadu u stanu prateći plan kako bi i organizacija bila funkcionalana. I na stotine baštovana ulazi u sezonu pod mojim mentorstvom bez upotrebe lampi.

Da li mi trebaju veći prozori? Uvek!

Ali to biljkama ne smeta da rastu i učestvuju ulogom u sezoni.
Priroda ne toleriše razmaženost, treba joj jačina.

A da ovo nije samo moj lični stav potvrđuju studije o svesnosti biljaka. Potrebno je nekada da iz perspektive jedne biljke posmatrate svet.

Studija 1

Biljke donose odluke!

Plants seesd use mini brain to deside when they to sprout!
George Bassel, University od Birmingham.

Studija 2

Biljke su odlične u složenom odlučivanju jer same donose odluke kako će da rastu u odnosu na njihovo okruženje. Dakle, studija dokazuje da biljka uvek raste i opstaje. Uvek smo mislili da biljka raste prateći svetlost, ali to nije tačno. Ovim istraživanjem se dokazuje da biljka raste prateći svoju okolinu, ne nužno svetlost.

Mihal Gruntman, Univerzitet u Tubingenu.

Ono čemu stalno pišem je u okviru oblasti motivacionog baštovanstva – mi svoje strahove imputiramo biljkama. One su u sopstvenoj nepokretnosti veličanstvene. Biljke se ne plaše, mi se plašimo. Vreme je da prestanemo!