PLAN REZIDBE VOĆNJAKA

Biljana Banović

10/02/2024

Jesenjin progovara iz šume, Majakovski sa betona… Zapamtih njeno predavanje.

Prof Iva, književnost, njeni blagi pokreti i pokušaj da nas zaljubi u poeziju. Meni je ostao eho njenog glasa dok govori o toleranciji kao “vrhunskoj veštinu života”. ISTINA, osetih na sebi moć da premostim ljude. Opet, Istina, jasan metalni ukus u ustima dok grizeš stihove Majakovskog i tiho šaputanje kroz krošnju jasena dok ležiš pod oblakom Jesenjinovih poema. Kad god sam međ’ biljnim svetom setim se da oslušnem Sergeja
….”ali ipak, progonjen i gažen, sa osmehom što ga zora dala, ja na zemlji voljenoj, sav blažen, tom životu za sve kažem HVALA”… (Život vam je, S. JESENJIN)
HVALA, HVALA, HVALA

O rezidbi bih malo kao i o mojoj prečestoj potrebi da se utrostručim da bih sve postigla. Obaveze me primoraju da napravim dobar plan i da se fokusiram. Proleće je svakako period kada moramo “sve odjednom” jer nam se i vidik menja, biljke se bude i svaka zove na zagrljaj. Pričale bi one s nama o zimskim snovima… Ako ih poslušate možda napišete svoju poemu.

Pravilna rezidba voća važna je za očuvanje ravnoteže izmedju prinosa plodova i rasta novih izboja. Rezidbom u pogrešno doba stabla se mogu izložiti opasnosti od zaraze. Jasan plan rezidbe kroz sezonu će vam puno olakšati u radu.

Pa hajde da šetamo malo kroz sezonu i rasporedimo rezidbu.

Kako i kada orezivati voćke vidjećete kroz moj plan rezidbe voća u sezoni:

PROLEĆE

1) rano proleće *** orežite novoposađene kultivare malina, ogrozde, ribizle ukoliko ih niste orezali u zimu i šljive grmolike krošnje.

2) sredina proleća *** orežite šljive u piramidu i to se radi do četvrte godine zbog formiranja krošnje i skidajte neželjene vegetativne pupove na breskvama.

3) kasno proleće *** orežite mladice na breskvama i nektarinama koje rastu uz zid, skratite provodnice jabukama i kruškama uzgojenih u kordoncima, paletama i patuljastim piramidama.

LETO

1) rano leto *** uklonite izboje koji rastu prema zidu na lepezastim trešnjama i šljivama i skinite mlade izboje na stablima smokve, orežite trešnje i višnje nakon berbe.

2) sredina leta *** orežite ogrozde i ribizle nakon berbe.

3) kasno leto *** letnja rezidba stabala jabuka i krušaka u obliku kordonaca, palete i patuljaste piramide, a šljive u obliku piramide kad novi izrast postane drvenast. Takođe orežite šibe malina nakon berebe.

JESEN

1) rana jesen *** orežite crne ribizle (prethodno se odnosilo na žuti i crveni), šljive, breskve, nektarine nakon berebe, šibe kupina i izboje oblikovanih stabala trešanja.

2) kasna jesen *** sve što ispred navedeno niste uradili vreme je da uradite sada

ZIMA

1) rana zima *** orežite odrasla stabla jabuke i kruške grmolike ili polustandardne krošnje. Stabla jabuke i kruške u obliku kordonaca, palete i patuljaste piramide se orezuju tako da im se u naredne tri godine formira krošnja (mislim na novoposađene sadnice).

2) sredina zime *** i dalje se mogu orezivati kruške i jabuke ako to niste uradili. Zaštitite pupove od ptica. Orežite šibe novoposađenih kupina.

3) kasna zima *** čim počne novi rast vreme je za skidanje neželjenih izboja na breskvama, kajsijama i nektarinama. Orežite jesenje kultivare malina na nekoliko centimetara od tla.

Ovo je kratak pregled organizacije rezidbe u voćnjaku da ne biste sebi napravili očekivanu “gužvu” u proleće. Srećno!