REŠITE SE STRAHOVA PUTEM KONTAKTA SA BILJKAMA

Biljana Banović
09/02/2024

Prečesto moram da objašnjavam ljudima da baštovanstvo nije samo proizvodnja hrane, mnogo je više od toga. Važno je da dodirujete tlo, da udišete njegov miris, da svojim rukama stvarate…

REŠITE SE STRAHOVA –
motivaciono baštovanstvo pomoći će vam u tome

Začetnik sam motivacionog baštovanstva kojim se rešavamo strahova putem kontakta sa biljkama i praktične ostvarenosti. Moji najveći pomagači u toj misiji su rotkvice. Od svoje prve ubrane rotkvice do vlastitog voćnjaka je kratak put! Ja i ove biljke imamo divnu saradnju krunisanu sestrinstvom.
Da li će vam uspeti uzgoj paradajza? Kako ćete odbraniti mrkvu od muhe? Hoćete li umeti da uzgojite sadnice? Koliko vam vremena treba jer ga nemate? Ali ja to ne mogu!? Prečesta pitanja upućena meni…
Zaustavite se, dišite, prepustite se, ne osuđuje sebe na neuspeh, ne plašite se, budite veličanstveni, svesni svoje sposobnosti jer moć je u vama i veća nego što znate.

Motivaciono baštovanstvo baziram na nekoliko važnih istina…

Rešite se strahova

Moć jedne bakterije:

Zajedničkim istraživanjima Univerziteta u Londonu i Brisel utvrđeno je da zemlja, njen miris i dodir s njom, deluju slično antidepresantima. Iza ovog stoji jedna divna bakterija Micobacteriym vaccae koju unosimo putem hrane i udišemo je dok radimo. Potrebna je inkubacija od tri nedelje da počne pozitivan uticaj ove nepatogene bakterije na vaš organizam. Ona stimuliše lučenje hormona sreće, serotonina, samim tim nas podmlađuje i oslobađa stresa. Lekari u Londonu još od 2013. godine propisuju baštovanstvo kao terapiju protiv depresije, artritisa, astme i anksioznosti. Prema istraživanju Nacional Academy of Science, Micobacteriym vaccae deluje protivupalno i pomaže u lečenju tuberkuloze. Na osnovu istraživanja Dorothy Matthew i Susan Jenks ova bakterija pozitivno utiče na intelektualne sposobnosti stimulišući brži protok misli, naročito kod dece.

Moć Sadašnjeg Trenutka:

Baštovanstvo vas fokusira na sadašnji trenutak jer ste prisutni i fokusirani. Prisustvo u Trenutku nije nešto što se podrazumeva, to se vežba. Mi u vezi strahova imamo upravo tu problem, brine nas budućnost. Stalno smo u prošlosti ili budućnosti i to nas ometa da osetimo sigurnost Sadašnjeg Trenutka. Tu je baštovanstvo terapija, biljke zahtevaju dodir koji vas “opominje” da se fokusirate. Postajete svesni da ste zbrinuti i da je budućnost nepredvidiva, a jedino tako se stiže do Neba, napravolinijski.

Moć Praktične ostvarenosti:

Naša potreba da nahranimo porodicu je najprirodniji osećaj. Tekovine civilizacije povlače za sobom veliku udaljenost čoveka od prirode koji u njemu izaziva nesigurnost i strahove. Mi imamo potrebu da se praktično ostvarimo jer to ublažava osećaj nesigurnosti. Povratne biljke su sposobne da vas praktično ostvare svojim lekovitim plodovima vrlo brzo, u istoj sezoni. ROTKVICE dospevaju za 25 dana i taj sočan plod vašim rukama odgojen je upravo i onaj koji će vas dovesti do nezavisnog domaćinstva. Postajete svesni da je lako, ljubavno i igra. Čemu život ako se ne igramo pa probudite to uspavano dete u vama.

Moć Umetnosti voljenja:

Da li umemo da volimo? Znate, prvo je potrebno da dovoljno volite sebe. Ako smo kap iz Božjeg okeana onda je Bog u nama. Onda volimo i sebe. Ako ne volimo sebe, a Bog je u nama, koliko tada volimo Boga? Pogledajte se i vidite sopstvenu veličanstvenost. U tome Vam pomažu biljke jer po Oleandru one jedine mogu da vas pripitome i energetskom komunikacijom nauče umetnosti voljena.

Zašto se onda ne vratite baštovanstvu? Ne prigrlite taj jedini paraiskon u sebi?

Potreban vam je samo komad zemlje, šaka semena, pogled na svet iz ugla Rudolfa Štajnera (čitaj Anastazijin), energija koja ljubav kanališe i napisaćete svoju baštovanski bajku. Priznaćete sebi da ste srećniji od kada ste progovorili sa svojim biljkama. Ja ljude “čitam” prema njihovoj ekološkoj svesti. Kao što reče Alfred Austin: “Pokaži mi svoju baštu i ja ću ti reći ko si. ”

Počinje nova sezona. I to upravo ona vaša sezona u kojoj ste počeli da se smejete i budite kao zaljubljeno biće.

Pročitajte naš tekst Šta sejemo u februaru? i na vreme se pripremite.