SEME

Biljana Banović
14/12/2023

Semena su esencija života.

Biljana Banović, 06.12.2017

Ona u sebi baštine energiju Univerzuma i jasne informacije o svom vremenu klijanja i rasta. Morate verovati u duboku povezanost Neba i Zemlje i da je nicanje bilo koje semenke u tlu predodređeno izuzetnom tačnošću. Ono što semenu nedostaje je informacija o nama. Ja verujem da su naše biljke obasute ljubavlju, lekovite, jer ih mi zagrljajima i dodirima obaveštavamo o stanju u našem organizmu.
Te informacije omogućavaju biljkama da proizvode upravo onakav sastav plodova koji su lekoviti za organizam njihovih uzgajivača. Zato hrana iz intenzivnog uzgoja nije lekovita; nema informaciju o našem organizmu i nije dobila ljubav.
Taj susret sa semenjem je od esencijalnog značaja. Mora biti ljubav – lično.
Ja sejem svoje organsko seme. Bez hemikalija na sebi i fabričkog uzgoja bez ljubavi, moje seme je grljivo. Da, vrlo je bitno grliti seme, držati ga dugo u rukama, šaputati mu o sebi i dodirnuti ga usnama pre setve. Tako seme, upijajući našu energiju, u sebe unosi informaciju o stanju u našem organizmu. O našim bolestima. Tada je spremno da proizvede lekovite plodove. Ostvarivanje najdirljivijeg kontakta u tako bitnom trenutku za rast biljke je svečani čin jednak ritualu. Nemojte seme samo da bacate u zemlju; pokušajte da omogućite upijanje kosmičke energije. U tom trenutku povežite se i sami sa zemljom – skinite obuću i stojite bosi bar trenutak. Vaša koža na tabanima će obavestiti tlo o stanju u vašem organizmu. Mi bi prirodi oko sebe trebali da pružamo što više podataka o sebi da bi ona mogla da “radi” zajedno s nama na celovitom izlečenju.
Biljke je potrebno povremeno ljubiti, dodirivati u prolazu i davati im imena. S biljkama treba uspostaviti komunikaciju jer ako smo svi energija komunikacija je lako ostvariva.
I nemojte stalno da se borite s korovom. Svaka biljka koju posadimo treba korov jer je korovska biljka na tom mestu uglavnom starosedeoc i ima priču o nama koju prenosi biljkama. Zna koliko smo nežni ili nasilni. Zna koliko nam smirenja treba. Osim što su korovi lekoviti, neverovatni su Šaptači biljkama koje uzgajamo. Ako sebe pretvorimo u ljubav, ljubav jedino i vidimo jer je ona u svakom, baš svakom činu oko nas.
Neko u stanu neguje cveće, ali ja negujem semenske biljke. Upravo zbog esencijalne važnosti negovanja semena ove biljke provode vreme prateći ritam mog života, disanja, govora.
Na fotkama su Pink chioggia i Yellow solar, predivna bića. Cvekla i mrkva u saksijama se retko vidjaju u stanu uzgajivača, ali u mom je prava kolekcija. Naredne godine će ove biljke dati seme koje je ispratilo moj organizam jer je u sebe upilo moju energiju.
S obzirom da uzgajam u skladu s prirodom pojam plastenika mi je potpuno stran. Čiste sorte ovih rariteta čuvam potpuno izolovano od divljih srodnika na svom balkonu. U oktobru su ove lepotice izdvojene iz mog vrta u saksije i zamoljene da žive u divnoj zajednici sa mnom u mom gradskom staništu. U saksijama su pored njih i Ornamentum pepersice koje će ovim biljkama dati puno infirmacija o meni. Mnogo su već ljubavi dobile.