ČIČOKA

Biljana Banović

08/02/2024
Čičoka je danas uglavnom svima poznata. Nekada je bila prava nepoznanica u ishrani i stalno su se postavljala pitanja o njenoj upotrebi. S obzirom da je u pitanju biljka sa glikemijskim indeksom jednakim nuli idealna je namirnica za dijabetičare. Osim toga sadrži inulin, prirodnu zamenu za insulin. Ja mislim da je dijetalna ishrana dijabetičara ustvari jedan od najzdravijih načina ishrane i da bi se ovakve namirnice trebale nalaziti u našem jelovniku.
čičoka grickalica
Moje grickalice u pauzama rada – čičoka, mrkvica i liči.
Jede se kao sirova, kuvana i pečena i njen ukus je meni najbolji u sirovom stanju. Godinama sam experimentisala s njom u kulinarstvu i otkrila da se od nje mogu napraviti različite delicije. Meni je The Njami zapečena čičoka sa tri vrste sira i belim lukom. (Ah ta moja sklonost ka sirevima!). Posebno je zanimljiv list čičoke jer se koristi isto kao blitva. U pitanju su mladi listovi od kojih se prave krem supe i variva. Zaista je ukusno!
čičoka plod
Ono što je važno jeste uzgoj čičoke koji isključuje ponašanje korovske biljke. Ona je višegodišnja biljka i ukoliko je ubacite u plodored u mešovitoj sadnji imaćete vrlo agresivnu korovsku biljku. Naročito ukoliko obradjujete tlo (to je kod mene isključeno). Čičoka zahteva stalno mesto u vrtu i uvek isto mesto sadnje i jedino u tim usvlovima imate pripitomljenu biljku i divan sklad s njom. Ne zaboravite, to je divlji krompir, divljina joj upisana u hlorofilu.
čičoka nadzemni dio
Nadzemni dio čičoke
Kod mene je već 8 godina na istom mestu. U ovo doba je orežem na 40 cm od tla i izvadim onoliku količinu koju mogu upotrebiti u narednih 20 dana. Ovi plodovi ne mogu dugo da ostanu sveži. Ostatak pokrijem senom i imam dovoljne količine ovih plodova do proleća. Negde u aprilu u zemlji počinje klijanje čičoke i ona je tada teško varljiva i nije za konzumiranje. Tako ostatak čičoke postaje djubrivo za nove biljke koje su klijale. To je jedan divan krug ljubavi. Čičoku sam posadila pre 8 godina i od tog momenta osim orezivanja ja oko nje nemam nikakvih obaveza.
čičoka pokrivač tla
Čičoka kao pokrivač tla

 

Njen nadzemni deo je odličan pokrivač tla, a drške koje se osuše ja koristim za obeležavanje kućica kod sadnje. Praktično je! Čičoka spada u porodicu suncokreta. Divan je ukras u vrtu. Njena visoka krošnja (do 3 m) je zaštita od vetra mojim biljkama, a mahunarke koje su posadjene u njenoj senci su ove godine obilno rodile.
Voluharice je mnogo vole pa ih ona donekle zadrži na rubovima vrta. Ima je dovoljno za sve jer jedna kućica daje i do 5 kg plodova.