MAHUNARKE NASLEDNICE

Biljana Banović

03/12/2017

MAHUNARKE U SEZONI

Biljana Banović, 03.12.2017.


Bašta/Vrt je poligon za igru, pokušaje, neke neostvarene hrabrosti i eksperimentisanje. Meni su šabloni neprihvatljivi jednako kao neposađena parcela. I sada, dok pada sneg, u svom vrtu imam biljke koje ga vole na sebi. Sadnja u vrtu mora biti kontinuirana i čim oslobodite gredicu odmah sadite drugu kulturu. Jedino tako energija biljaka protiče. Iz svega nabrojanog kao i mog mentalnog sklopa koji ne prihvata jednostavna rešenja, sadim mahunarke nekoliko puta u sezoni. 

KONTINUIRANA SETVA MAHUNARKI

Vrtlari uglavnom seju mahunarke čim prođe opasnost od mrazeva negde početkom maja. Zemlja ima dovoljno vlage za brzo nicanje i kontinuiran razvoj do berbe. Ali, to zaista nije pravilo. Ove smo sezone imali vrlo kišno proleće koje je smetalo nicanju i vrlo sušno leto koje je škodilo formiranju plodova. 

Unazad nekoliko godina mahunarke sejem 4 puta u sezoni: početkom maja, krajem maja, sredinom juna i sredinom jula. Te 4 različite setve se često u potpunosti razlikuju po uspešnosti. Prva setva je bila neverovatan podbačaj jer su posejane gredice bile potopljene obilnim padavinama, a orjentacija po školskom pravilu sever – jug je omogućila da ih, ionako desetkovane, sunce prži neprekidno. Mahunarke imaju cvet koji nije otporan na visoke temperature tako da je orjentacija istok – zapad mnogo bolji izbor kada su očekivane takve temperature. Zato, u kasnijim setvenim fazama moje mahunarke su orjentisane istok – zapad što je doprinelo boljem odmetanju plodova.

Ovo na fotkama je berba poslednje faze setve sredinom jula. Mahunarke koje su posadjene tada za berbu dospevaju krajem oktobra kada ja imam previše poslova u voćnjacima i ne mogu da se bavim čišćenjem mahuna. S obzirom da je ova berba najljubavnija (prošla je veliki deo sezone sa mnom upoznajući tlo i okolinu) ujedno je i nasledna generacija. Iz ovih mahunica ja biram nasledje za narednu sezonu. Taj posao ja Želim i Moram da obavljam u miru, spokojna i posvećena i zato su one dočekale prvi sneg da bi dobile celu mene. 

Mogu zvanično da konstatujem da je poslednja faza setve sredinom jula nadmašila prethodne tri. Razlog tome su umerene temperature kod odmetanja cvetova, mešovita sadnja sa suncokretom i kukuruzom, orjentisanost leja istok – zapad i više vlage u tlu. Nemojte da upadate u školske šablone, pravila u vrtu se uvek menjaju u skladu sa sezonom, a ova je bila za junake.

Žižak

Žižak je uvek najveći problem kada su mahunarke u pitanju. S obzirom da su odlični letači oni prelaze i nekoliko kilometara dok ne naidju na mahunarke. Zato ga je teško izbeći u vrtu. Ovu poslednju berbu sam iz tog razloga odmah u mahunama stavila u velike kese i držala u zamrzivaču nekoliko dana. Sva jajašca su na taj način uništena. Nakon toga sam mahune stavila na stolnjake i u hladnoj prostoriji da se suše. Danas u toku čišćenja nisam naišla na žižke. 

Kada birate nasleđe za narednu sezonu birajte u skladu sa najboljim kvalitetima: dužina mahune, broj zrna i kvalitet zrna. Zato ovaj posao obavljam dok veje sneg, miriše topla kafa, pucketa vatra, a divna muzika se širi mojim telom. Samo takva, smirena i posvećena, mogu da pomilujem naslednike moje nove sezone.