Raspored setve i sadnje kupusarica

Biljana Banović
19/07/2022

“Sledeći put kada budete šetali stazom kroz park zamislite se na trenutak. Šta vidi maslačak koji raste na travnjaku? Koje mirise oseća trava? Dodirnite listove hrasta znajući da će drvo upamtiti taj dodir. Ali, drvo neće upamtiti vas. S druge strane, vi možete da upamite to drvo i to sećanje sa sobom možete da nosite zauvek.” – Danijel Šamovic, “Šta biljka zna – vodič kroz svet čula”

Uzgoj kupusarica je prava magija jer su to jako emotivna biljna bića. Količina ljubavi i kvalitet pažnje koju im posvetite direktno utiče na njihov rast. Njihov uzgoj smatram najkreativnijim delom baštovanstva i najznačajnijom fazom učenja. Potrebno je da dobro upoznate njihov bioritam i ovisnost o vlažnosti vazduha.
Česta su greške upravo kod njihovog uzgoja, a onda i olakog odustajanja od istog. Ukoliko znate da su kupusarice koje kupujete iz konvencionalnog uzgoja višestruko tretirane hemijom, jako je bitno da naučite da ih uzgojite.
Postoje nekoliko pravila:
1) Uvek mi grešimo, do nas je, do nedostatka znanja. Ne krivite tlo ili njih!
2) Kupusarice su otporne na niske temperature. Baš sve! To je ključan podatak za kvalitetan uzgoj.
3) Vole vlažan vazduh, pa i pored zalivanja vi ne postižete dobre rezultate. Da, to je zato što se kupusarice fajtaju, a ne uporno zalivaju.
Najbolja je tu kombinacija.
4) Ovisnici su o azotu, kao i sve listaste biljke.
5) Zimske sorte kupusa zauzimaju duplo više prostora od letnjih.
6) Moguće su kombinacije kupusarica u odnosu na dužinu vegetacije, afiniteta rasta i površine koju zauzimaju.
Naša očekivanja se često pretvore u razočarenja jer grešimo u setvi, mešamo rane i kasne sorte, sejemo zimske sorte usred leta. Biljka, znate, ona ima nepogrešiv odnos prema svom unutarnjem satu. Tačno zna kada treba da nikne i plodonosi.
Uzgoj presade kupusarica u stanu praćen je problemom kao što je visoko izrastanje biljaka. Taj problem prati mnoge kulture. Postoji jasan ritam uzgoja presade kupusarica u stanu:
1) posejete seme u vlažan kompost i stavite na vrhove ormara na klijanje.
2) klijaju za desetak dana.
3) čim provire prve klice, činiju izbacujete van na direktno svetlo.
Nije važno da li je mraz ili sneg, otporne su i to će usporiti njihov ubrazani rast. U suprotnom, u stanju su da rastu izduženo i na taj način unište sebe. To je njihov protest, morate da ga poslušate!
Biljke nepogrešivo govore o tome šta njima treba, ali je problem u nedostatku sluha u čoveka.
Imate ispisanu tabelu sa rokovima setve i sadnje. Ako se budete pridržavali ovih termina sigurno ćete imati uspeha.
Kod izbora semena brokula vodite računa da postoje mnogocvetne i jednocvetne brokule. Kod mnogocvetnih je potrebno stalno rezati cvetove jer to stimuliše stvaranje novih cvetova. Ja imam i do sedam rezanja sa jedne biljke.
Karfiol i romanesko najviše prerastu pod snegom, kada se najmanje nadate.
Tekuće biljno đubrivo bogato azotom je obavezno u njihovom uzgoju. Zalivaju se na 15 dana. Azotom bogate biljke imate svuda oko vas: bagrem, kopriva, detelina, sve mahunarke.
Što bi rekao Heraklit: “Čovek postaje najbliži sebi kada postigne onakvu ozbiljnost kao dete kada se igra.”
Pa, igrajmo se!
Sezona uskoro i počinje!